dinsdag 12 februari 2013

Privacy elektronisch patiëntendossier is niet gewaarborgd'

Onderzoekers van het medisch-onderzoeksinstituut Nivel, dat patiëntendossiers verzamelt voor onderzoek, krijgen daarbij zoveel privégegevens binnen dat de dossiers naar individuele personen kunnen worden herleid. Dat schrijft De Telegraaf.
EPD
Het onderzoeksinstituut krijgt van patiënten de geboortedatum, het geslacht en de vier cijfers van de postcode meegestuurd. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een forumtopic op een gesloten forum voor huisartsen. Daarin spreekt de directeur van een leverancier van software aan het Nivel zijn zorgen uit over de privacy van patiënten.
De hoeveelheid gegevens die worden meegestuurd, maken het in tachtig procent van de gevallen mogelijk om patiënten te identificeren, zegt onderzoeker Matthijs Koot van de Universiteit van Amsterdam tegenover Tweakers. Hij promoveerde vorig jaar op de herleidbaarheid van personen. Koot zegt dat het weglaten van de geboortedatum de privacy al flink zou verbeteren. "Je kunt dan bijvoorbeeld enkel het geboortejaar tonen, of de leeftijd."

Het Nivel doet onderzoek naar de manier waarop huisartsen het patiëntendossier bijhouden. Huisartsen die aan het onderzoek meedoen, krijgen 80 cent per patiënt. Het onderzoeksinstituut krijgt informatie over consulten en medicatie, maar ook de zogenoemde contra-informatie, waarin bijvoorbeeld wordt bijgehouden of een patiënt een buitenechtelijke relatie heeft, wat onder meer bij soa's van belang kan zijn. Volgens De Telegraaf wordt patiënten niet verteld dat derden dit soort gegevens zonder toestemming kunnen inzien.

Volgens het Nivel worden de dossiesr van om en nabij de 300 huisartsen gecontroleerd en gebeurt dit met toestemming van de patiënt. Daarbij krijgt het instituut privacygevoelige gegevens, maar het instituut zegt goede privacyrichtlijnen te hebben en over de verwerking van de persoonsgegevens een overeenkomst te sluiten met de huisarts. Bovendien krijgt het instituut naar eigen zeggen geen informatie over buitenechtelijke relaties, zoals De Telegraaf claimde.

source: Joost Schellevis 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten