vrijdag 18 januari 2013

Binnenlandse Zaken is onzorgvuldig met wachtwoorden


18/01/13 - 11u47  Bron: belga.be
© Thinkstock.
 
De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken - die onder meer politie en civiele bescherming beheert - springt onzorgvuldig om met zijn wachtwoorden, veiligheidssystemen en bescherming van laptops voor telewerkers. Dat stelt het Rekenhof in zijn 169ste 'blunderboek'. Het hof ziet ook te veel onduidelijkheid rond de diensten die de politie ter betaling levert aan derden.
 
Het Rekenhof onderzocht de manier waarop de diensten van Binnenlandse Zaken, Economie, Sociale Zekerheid en Personeel en Organisatie met telewerk omgaan. Werken op afstand vereist immers dat - soms vertrouwelijke - overheidsgegevens op afstand toegankelijk zijn, wat de veiligheid ervan in het gedrang kan brengen. Vooral Binnenlandse Zaken blijkt erg zwak te scoren op vlak van bescherming van zijn gegevens en systemen.

Ondermaats
Concreet stelt het Rekenhof dat het wachtwoordbeheer bij Binnenlandse Zaken "sterk onder de normen blijft". Maar ook de antidiefstalbescherming van laptops en de versleuteling van de gegevens laat te wensen over. De FOD moet daarom zijn veiligheidsbeleid en -maatregelen "herzien", luidt het. Het Rekenhof erkent dat intussen een overheidsopdracht is uitgeschreven om een en ander recht te trekken, maar dringt niettemin aan op meer coördinatie van de inspanningen.

Specifiek voor de federale politie hekelt het Rekenhof ook de onduidelijkheid van de prestaties aan derden. Welke diensten de politie al dan niet tegen betaling mag leveren, is "onvoldoende gedefinieerd". Het gaat bijvoorbeeld om de begeleiding van geldtransporten, waar rond geen adequate regels voorzien zijn. En ook de sancties bij laattijdige betalingen zijn niet contractueel vastgelegd of worden niet toegepast, luidt het nog.

artikel: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten